Roadtrips 2018 (12) Roche d' Ully, Loue

Roadtrips 2018 (12) Roche d' Ully, Loue

Net als 30 jaar geleden rijd ik over de D67 richting Ornans. De verzameling bochten die je naar beneden leidt naar het Ravin du Puits Noir (het ravijn van de zwarte put) is niet veranderd maar het dorp herken ik niet meer. In de jaren tachtig was ik hier met een groepje vrienden op de motor, we verbleven op een camping waarvan ik de naam ben vergeten. Omdat we alle drie hetzelfde felblauwe (ik dacht MQP) motorjack droegen dachten ze in het dorp dat we een team waren! Het is nu juni 2018, en de zon die de hele zomer zou schijnen is al aan zijn lange klus begonnen.

la roche d ullyaf3612334

Ik ben onderweg naar een andere camping in Ornans: La Roche d’ Ully. De eigenaar heeft contact met me opgenomen omdat hij graag wil samenwerken met Rustiek. Ik twijfel of de camping niet wat te grootschalig is en ga het dus met eigen ogen bekijken. Met dit mooie weer is het moeilijk voor te stellen dat niet lang geleden hier de rivier de Loue bijna uit zijn oevers liep en ook nu stroomt het water met kracht door de bedding. Te hard om te kanoën… Voor het toerisme was het voorseizoen veel te nat. Een bruggetje brengt me naar de ingang van de camping. Deze is voor rustieke begrippen aan de grote kant met 100 plaatsen. Maar, de zonnige ligging met uitzicht op de bergen is goed. Ook heel goed is de ver doorgevoerde milieuvriendelijke aanpak van de camping door de dynamische eigenaar: Etienne Pascal. Ik heb, al mensen ontmoetend, het idee dat de nieuwe generatie Franse camping eigenaren steeds meer bewust met het milieu omgaan. Hier is in ieder geval aan alles gedacht om de footprint op de natuur zo laag mogelijk te houden. Je vindt er zelfs een laadpaal voor je Tesla en de eerste Tesla met daktent is op de camping gesignaleerd! Grappig is ook de groentekas geheel gemaakt van recyclede plastic flessen. Voor de gasten zijn er een kruidentuin, gezellige zitjes en een bar/terras met lokale biertjes en verantwoord eten. Dus als je het niet erg vindt dat je camping niet piepklein is en je zoekt vooral een fijne, comfortabele camping dicht bij Ornans (Verder is er ook niet zoveel keus) dan zit je hier zeker goed! Het is een prachtig gebied voor sportieve uitstapjes en Ornans is uitgegroeid tot een gezellig dorp met een goede keus aan restaurantjes. Je zult deze camping dan ook terugvinden op onze site en in de volgende editie van de Frankrijk gids.  

la roche d ully163523

Op de weg terug nog, binnendoor langs Baume les Dames en Vesoul, even langs bij Herman en Jacqueline van La Jonquille. Daarna volgt een kater…. De garage waar de ANWB mijn kapotte Landcruiser heen heeft laten brengen, blijkt een profiteur te zijn. Eerst zeggen dat mijn auto met een dure reparatie weer OK is, en daarna bellen dat de auto toch veel erger kapot is. Vette rekening: gewoon betalen! Een hoop geld kwijt en nog een auto die het niet doet. Dat wordt in ieder geval waarschijnlijk een nieuwe dienstauto voor Rustiek Kamperen na 13 jaar trouwe dienst. De eigenaar heeft een compleet verkeerde diagnose gesteld, terwijl ik hem zelfs gevraagd had of dit wel klopte. Ik vertrouw Garage Sylvestre in Bayon in ieder geval voor geen meter meer en besluit de kapotte Landcruiser maar naar Nederland te repatriëren. Hulde aan ANWB voor de goede logistiek en ondersteuning, de partnerkeuzes zijn dus soms wat minder…. Deze mensen maken gewoon misbruik van gestrande reizigers.

Geschreven door : Bert Loorbach